Cloud HD Recorders en Reclame

Door Maxxi op zaterdag 14 februari 2015 17:47 - Reacties (6)
Categorie: Techniek en maatschappij, Views: 2.781

Ongeveer 85% van de huishoudens in Nederland maken gebruik van digitale TV van een beperkt aantal beschikbare aanbieders. Een groot deel van deze huishoudens maken ook gebruik van een HD Recorder. Zelf heb ik al jaren een Humax 5050C waarmee ik regelmatig een programma opneem om op een ander moment te kijken, of ik zet een live-programma op pauze en wacht nog 30 minuten voordat ik daadwerkelijk ga kijken.

Hierdoor kan ik de reclame snel doorspoelen en kan ik ongestoord genieten van een leuk programma of leuke film. Dit komt menig lezer waarschijnlijk herkenbaar voor.

Het grote probleem voor TV zenders is natuurlijk dat wij met z'n allen op deze manier flink wat reclame doorspoelen en de inkomsten voor reclame tijd wel eens terug zouden kunnen lopen.

De recente technische innovatie rondom HD recoders is een recorder zonder harddisk. De opnames worden in de cloud bewaard en gestreamd naar jou recorder.

KPN biedt op deze manier ook de dienst "Begin gemist" waarmee je midden in een programma kan inspringen en toch terug kan spoelen. Iets dat bij tradionele recorders niet kon omdat de zender simpelweg niet is opgenomen. Ook UPC biedt enige tijd een Horizon cloud-recorder.

Dit betekend dus dat onze TV leverancier de opnamen beheert en dus ook zou kunnen bepalen wat je wel en niet kan terugkijken. Het is niet onwaarschijnlijk dat er een moment komt waarop programma's ouder dan een maand, die je zelf hebt "opgenomen",alleen tegen betalening te zien zijn.

Wat nog veel waarschijnlijker is, is het niet meer kunnen doorspoelen van reclames.

Zolang de meeste Nederlanders een harddisk recorder hebben zal dit niet zo snel gebeuren, niemand wil dan je cloud dienst nog afnemen en klanten zullen een harddisk recorder eisen.

Maar ik maak me als consument wel degelijk zorgen voor het moment waarop bijna iedereen zo'n handige cloud recorder in huis heeft en je dus niet meer zonder inverstering terug kan. Ik schat dat de gemiddelde recorder niet langer dan 5 jaar in een woonkamer staat, dat betekend dus dat we nog wel een paar jaar hebben.

Een mogelijke voorbode is een recent nieuws bericht waarbij Samsung TV's reclame toevoegen aan lokale content afgespeelt van bijvoorbeeld een NAS. http://tweakers.net/nieuw...-gebruikers-afspelen.html. Dit is natuurlijk net even anders, maar geeft wel de wensen van de industrie duidelijk aan.

Misschien wel goed om voor jezelf te bepalen of je de trouwe harddisk recorder wel wilt vervangen voor een cloud variant, of dat je nog even snel een harddisk variant koopt.

Reacties


Door Tweakers user GemengdeDrop, zaterdag 14 februari 2015 18:51

Ik ben met het met je eens dat we waaschijnlijk die kant op gaan, maar ik vraag me af of we dan niet tegen een andere grens aanlopen.

Als reclame zoveel de boventoon voert gaan mensen meer nadenken over hoe het geld word uitgegeven. Eigenlijk zijn twee verdienmodellen populair: pay-per-view (incidenteel dus) en all-you-can-eat. Het tussenliggende klassieke verdienmodel, eg "gratis reclame", betaal je nog best veel voor. Zodra het aanbod er is zal er veel minder marge zijn om zenders in de lucht te houden. Dat merk je nu al, doordat er veel ingezet word op spelshows en andere live shows en in minder mate en enkele serie. Die eerste twee kàn je namelijk niet bij de andere twee verdienmodellen krijgen, vanwege het live-gehalte.

Maar eigenlijk hebben we maar twee zenders in het 'basispakket'. SBS en RTL. Meer zenders per tv-toko betekend minder kijkers per zender en dus ook minder marge per zender. En dus een veel grotere fractie reclame+onzin tov de fractie echte content. Er moet gewoon een derde van de commerciele zenders verdijwnen en dan moeten er twee breed geprofileerde commerciele zenders bij van een andere tv-toko. FOX is nu een nieuwkomer maar wat dat gaat worden is nog niet helemaal duidelijk.

Om eens een simpel voorbeeld te geven: ik hou wel van af en toe een serie. Stel ik kom uit werk, flans snel even iets te eten in elkaar. Dan wil ik wel eens tijdens het eten een leuke serie kijken. Maar er is dan op dat moment gewoon niks op. Zit dan wel eens te zappen tot er wat op is - en vaak komt het voor dat ik m'n eten al op heb en dat de reclame nog niet voorbij is. Of dat ik gewoon net niet op het goede moment er in val. Als nu ook nog de reclame 'verplicht' word dan is het einde verhaal.

Ik overweeg al tijden om gewoon op te zeggen, maar dan heb je ook meteen niet die ene show die wèl de moeite waard is. En buiten ziggo (waar je tv-verplicht moet afnemen) heb je alleen kpn, maar de dsl snelheid is soms kansloos, uitermate treurig.

De bezem d'r door }>

Door Tweakers user sypie, zaterdag 14 februari 2015 23:50

Hier al bewust bijna 3 jaar geen TV-abonnement. Dan maar een ADSL-lijntje van KPN, lekker boeiend.

Netflix neemt het wel over van de TV-aanbieders en daarnaast kijken we het nieuws via de sites van de omroepen, meestal het nieuws van RTL4. Werkt prima voor ons.

Op deze manier hoef ik ook niet mee te koekeloeren met Boer zoekt vrouw, Expeditie Robinson of andere onzinprogrammals waar ik niks wijzer van wordt. En dat er af en toe een serie, film of documentaire tussen zit die wél de moeite waard is: jammer dan. TV kan me gestolen worden (figuurlijk), ik heb er heel weinig mee en ben er ook niet actief mee opgegroeid.

Door Tweakers user Kokmeister, zondag 15 februari 2015 08:04

Zelf heb ik ook weinig met TV, het is dat de vrouw nog wel eens zo'n onzin programma wil kijken. Maar buiten dat hoeft het van mij ook niet. Ik kijk liever een serie of film wanneer het mij uitkomt en zonder die reclame bullshit.

Persoonlijk denk ik dat vooral de oudere generaties nog TV kijken. Dus zolang die nog leven zal TV nog wel in de huidige vorm nog wel blijven bestaan.

Voor de nieuwe generaties is het een ander verhaal. Die zullen waarschijnlijk een sterke preferentie hebben voor nieuwe media, zoals Youtube, Popcorn time, Netflix etc.

Door Tweakers user MikeOO, zondag 15 februari 2015 08:20

Nou lekker dan, voel ik mij sinds vandaag dus officeel oud.

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 15 februari 2015 09:43

Wat Samsung doet (deed?) is er uiteraard over, maar het feit dat reclame niet overgeslagen kan worden lijkt mij nu ook weer niet zo vreemd te zijn. We willen allemaal zo goedkoop mogelijk TV kijken, dan hoort reclame er bij. Hoe halen commerciële omroepen anders inkomsten binnen denk je? Zelfs de publieke omroepen komen al lang niet meer toe met het geld dat ze van de overheid krijgen.

Gebruik je een dienst zoals Hulu (enkel beschikbaar in Noord Amerika spijtig genoeg) dan kan je gratis kijken naar een hele boel recente TV series en films, maar krijg je wel non skipable reclame ertussen. Je kan die niet overslaan omdat die net voor de inkomsten van de dienst zorgt. Ook spotify heeft in zijn gratis vorm reclame die niet is over te slaan met dezelfde reden.

Door Tweakers user Richh, maandag 16 februari 2015 15:32

Tja, echt gratis TV-kijken, dat kan natuurlijk niet. Iemand moet het programma wat je kijkt toch financieren. Daar hoort, zeker voor commerciële omroepen, gewoon reclame bij.
Als 85% van Nederland de advertenties omzeilt, zullen de commerciëlen net zo goed naar een andere inkomstenbron gaan zoeken. Dan weet ik niet wat erger is.

Liever reclame dan een all-you-can-eat abonnement van een tientje per maand voor alle (afzonderlijke!) partijen die content aanbieden: NPO Plus, RTL XL, Videoland, Netflix, HBO, je zit al snel op 50 euro per maand wil je echt alles hebben.
Zou er een Spotify-like alles-in-1 alternatief komen (waar ik al jaren voor betaal) dan wil ik best betalen voor een reclamevrije dienst.

Maar zolang er geen alles-in-1 alternatief is, laat mij maar lekker naar reclame kijken. Zo erg is het nou ook weer niet.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.