Cloud HD Recorders en Reclame

Door Maxxi op zaterdag 14 februari 2015 17:47 - Reacties (6)
Categorie: Techniek en maatschappij, Views: 2.782

Ongeveer 85% van de huishoudens in Nederland maken gebruik van digitale TV van een beperkt aantal beschikbare aanbieders. Een groot deel van deze huishoudens maken ook gebruik van een HD Recorder. Zelf heb ik al jaren een Humax 5050C waarmee ik regelmatig een programma opneem om op een ander moment te kijken, of ik zet een live-programma op pauze en wacht nog 30 minuten voordat ik daadwerkelijk ga kijken.

Hierdoor kan ik de reclame snel doorspoelen en kan ik ongestoord genieten van een leuk programma of leuke film. Dit komt menig lezer waarschijnlijk herkenbaar voor.

Het grote probleem voor TV zenders is natuurlijk dat wij met z'n allen op deze manier flink wat reclame doorspoelen en de inkomsten voor reclame tijd wel eens terug zouden kunnen lopen.

De recente technische innovatie rondom HD recoders is een recorder zonder harddisk. De opnames worden in de cloud bewaard en gestreamd naar jou recorder.

KPN biedt op deze manier ook de dienst "Begin gemist" waarmee je midden in een programma kan inspringen en toch terug kan spoelen. Iets dat bij tradionele recorders niet kon omdat de zender simpelweg niet is opgenomen. Ook UPC biedt enige tijd een Horizon cloud-recorder.

Dit betekend dus dat onze TV leverancier de opnamen beheert en dus ook zou kunnen bepalen wat je wel en niet kan terugkijken. Het is niet onwaarschijnlijk dat er een moment komt waarop programma's ouder dan een maand, die je zelf hebt "opgenomen",alleen tegen betalening te zien zijn.

Wat nog veel waarschijnlijker is, is het niet meer kunnen doorspoelen van reclames.

Zolang de meeste Nederlanders een harddisk recorder hebben zal dit niet zo snel gebeuren, niemand wil dan je cloud dienst nog afnemen en klanten zullen een harddisk recorder eisen.

Maar ik maak me als consument wel degelijk zorgen voor het moment waarop bijna iedereen zo'n handige cloud recorder in huis heeft en je dus niet meer zonder inverstering terug kan. Ik schat dat de gemiddelde recorder niet langer dan 5 jaar in een woonkamer staat, dat betekend dus dat we nog wel een paar jaar hebben.

Een mogelijke voorbode is een recent nieuws bericht waarbij Samsung TV's reclame toevoegen aan lokale content afgespeelt van bijvoorbeeld een NAS. http://tweakers.net/nieuw...-gebruikers-afspelen.html. Dit is natuurlijk net even anders, maar geeft wel de wensen van de industrie duidelijk aan.

Misschien wel goed om voor jezelf te bepalen of je de trouwe harddisk recorder wel wilt vervangen voor een cloud variant, of dat je nog even snel een harddisk variant koopt.